המכשיר ויתרונותיו
R-ReWalk הוא מכשיר חדשני, המתבסס על טכנולוגיה רובוטית ומיועד למטופלים הסובלים משיתוק בפלג הגוף התחתון ורתוקים לכיסא גלגלים.
מדובר בחליפה שהמטופל לובש על גפיו התחתונות, הכוללת בין השאר סוללות, מערך חיישנים, מערכת בקרה ממוחשבת ומערכת חירום ובטיחות מתוחכמת.
המכשיר מאפשר הליכה עם קביים, כמו הסדים שנמצאים בשימוש במחלקהכיום, אולם יש לו מספר יתרונות בולטים עליהם:
מאמץ מופחת – בעוד שלאנשים המשותקים ברגליהם הליכת מכשירים פסיביים (כמו סדים) אפשרית לזמן ולמרחק קצרים יחסית, עקב המאמץ הרב הנדרש לשימוש בהם, מכשיר R-ReWalk מאפשר פעולות ניידות )קימה וישיבה, עמידה, הליכה ותנועה במדרגות (לאורך זמן ממושך יחסית ללא התעייפות. יתכן שהמכשיר יאפשר הליכה גם לאנשים הנמנעים כיום מהליכה עקב המאמץ הנדרש עם מכשירי העזר המקובלים כיום.
במהלך תרגול בבית החולים, המכשיר צפוי לאפשר זמן ומרחק הליכה ארוכים מהמקובל כיום עם קביים וסדים ארוכים, ולשפר את תוצאות התרגול. כך, יתכן שחולים שיתרגלו הליכה באמצעות מכשיר R-ReWalk יתהלכו טוב יותר בהמשך,גם אם לא יעמוד לרשותם המכשיר והם ישתמשו במכשירי ההליכה המקובלים כיום.
הליכה איכותית – הליכת הקביים עם מכשיר R-ReWalk איכותית יותר מזו שניתן להשיג עם סדים ארוכים בטיפול המקובל כיום. בטיפול המקובל כיום ניתן להשיג הליכה של "צעד אחר צעד", הקרובה לדפוס הליכה נורמלית, רק כאשר השיתוק אינו מלא ויש תנועות חלקיות ברגליים. כאשר הרגליים משותקות לחלוטין לא ניתן להשיג כיום הליכה של "צעד אחר צעד", והאמצעים הקיימים מאפשרים הליכה רק על ידי קפיצות וניתורים בשתי הרגליים יחד. עם מכשיר R-ReWalk ניתן להגיע להליכה בתבנית קרובה לנורמלית, גם כאשר הרגליים משותקות לחלוטין.
ניידות איכותית במדרגות – עלייה וירידה במדרגות הן פעולות חיונית לחיי היומיום של כל מטופל. עם מכשירים פסיביים )דוגמת סדים(, עליית מדרגות אפשרית רק עם ברכיים מיושרות תוך טלטול האגן. לעומת זאת, מכשיר R-ReWalk צפוי לאפשר עליית מדרגות בצורה קרובה לנורמלית, תוך כיפוף ברכיים וחיקוי תנועות רגליים טבעיות ותוך מאמץ מופחת.
שיפור המצב הבריאותי – למרות שאין לכך הוכחה, סביר שהמאמץ המופחת בזמן הליכה עם מכשיר R-ReWalk ,והאפשרות להשתמש בו לאורך זמן, עשויים לתרום לשיפור הכושר הגופני ולהקטין נזקים שעומס עלול לגרום למפרקים ורקמות רכות. בכך, הוא עשוי לשפר את המצב הבריאותי של נפגעי חוט שדרה לעומת המצב הבריאותי של המשתמשים במכשירים פסיביים לניידות.
פגיעה בחוט שדרה: מאפייני הפגיעה
פגיעות בחוט השדרה נגרמות עקב חבלות – במלחמות, בפעולות טרור, בתאונות, בנפילות ובפציעות ספורט, או עקב מחלות, כמו פריצות דיסק שבין החוליות, היצרות תעלת השדרה, זיהומים, גידולים ומחלות כלי דם של השדרה. הפגיעה בחוט השדרה מנתקת עצבים המקשרים את המוח לאברי גוף רבים. כתוצאה מכך עלולות להופיע הפרעות גופניות רבות, ביניהן שיתוק, איבוד תחושה, הפרעות נשימה ואי-שליטה במתן שתן. ההפרעות הגופניות מלוות בהפרעות תפקוד,
שעלולות להתבטא גם בחוסר יכולת לעמוד ולהתהלך.
נפגעי חוט שדרה (נח"ש) נזקקים לעתים קרובות לכיסא גלגלים כדי להתנייד, אולם כיסא הגלגלים אינו מאפשר פעילות בעמידה ומעבר במקומות צרים או מדרגות.
נפגעי חוט שדרה: השיקום במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין
הטיפול במחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין מנוהל בידי רופאים מומחים ומטפלים בעלי ניסיון ייחודי בתחום. באמצעות הטיפול ממוזערים סיבוכים גופניים וניתן להגיע לתפקוד מיטבי. נפגעי חוט השדרה משיגים תוחלת חיים קרובה לזו של כלל האוכלוסייה, החלמה עצבית אפשרית מרבית, שילוב מיטבי בחיי היומיום בקהילה ואיכות חיים טובה.
גם אנשים שרגליהם משותקות לחלוטין עקב פגיעה בחוט השדרה יכולים להגיע להליכה באמצעות הטיפול השיקומי שניתן במחלקה לשיקום שדרה. להליכה עם רגליים משותקות נדרשים אביזרי עזר, כמו סדים וקביים, ופעילויות טיפוליות אינטנסיביות. הטיפול לשחזור ההליכה נעשה ברובו על ידי אנשי פיזיותרפיה, ומיועד לשמירה על טווח היישור של מפרקי הרגליים ועל גמישות הגו ובעיקר לתרגול לרכישת מיומנויות תנועתיות חדשות.